Despre atentatul din Rusia

Vineri, 22 martie, un atac terorist a avut loc într-o sală de concerte din Moscova. Până în momentul de față, 133 de persoane au fost ucise. Atacul a fost deja revendicat de gruparea islamistă ISIS. 

Acest incident nu se întâmplă într-un vid, ci în contextul războiului inter-imperialist care definește relațiile geopolitice ale acestui moment istoric. Deja ambele tabere și-au construit propria retorică. Presa occidentală și sursele ucrainene s-au grăbit să acuze o operațiune de steag fals a regimului Putin, care ar urmări să impulsioneze o mobilizare militară masivă pentru războiul din Ucraina. Nu putem să nu remarcăm ipocrizia și suprematismul presei vestice, în condițiile în care afirmații similare despre atentatele din Europa și America sunt imediat catalogate drept teorii ale conspirației, iar cei care le emit sunt acuzați de propagandă.

În același timp, Putin și FSB au acuzat suspecții de terorism că încercau să se îndrepte spre Ucraina. Nu putem accesa dovezile concrete în acest sens, dar constatăm cum un astfel de incident tragic devine imediat muniție în războiul propagandistic al imperialiștilor—cum s-a întâmplat și cu atentatele din 1999, care au precedat invadarea Ceceniei.

Contrar retoricii dominante în ultimele decenii, nu religia în general sau religia musulmană în mod specific sunt cauzele emergenței, creșterii și acțiunilor unor organizații teroriste precum ISIS. Aceasta este o teorie idealistă și convenientă pentru cei care au de câștigat de pe urma propagării islamofobiei în contextul ofensivei israeliene genocidare asupra Fâșiei Gaza, susținută activ de SUA, UE, Marea Britanie și nu numai. Adevăratele motivații sunt de ordin economic și geopolitic, în spatele acestor entități aflându-se interese de clasă și adesea resurse furnizate de un regim sau altul. Finanțarea grupărilor teroriste de către puterile imperialiste este un subiect care merită să primească mai multă atenție, în special în contextul războaielor actuale. 

Interesele imperialiste sunt cele care duc la terorism, iar condițiile materiale din capitalism le permit teroriștilor să recruteze și să-și cultive o bază de susținători. Rasismul din metropolele europene le refuză imigranților din țările odată colonizate de acestea integrarea și îi aruncă în brațele extremiștilor. Aceasta nu este doar o problemă morală, de atitudine, căci grupurile marginalizate sunt adeseori primele, însă nu ultimele, victime ale politicilor de austeritate și ale metodelor de intensificare a muncii.

Clasa muncitoare este cea care are de suferit de pe urma acestui complex de fenomene. Oamenii de rând sunt cei uciși în atacuri armate sau explozii. Este necesar să organizăm o mișcare de masă anti-război și anti-imperialism care să lovească decisiv în interesele clasei dominante—s-ar putea ca viețile și siguranța noastră să depindă de asta.