Cui îi e frică de florărese? Lupta primăriei din sectorul 2 cu femeile rome

În septembrie 2023, primăria sectorului 2 din capitală a pornit o adevărată cruciadă împotriva florăriilor stradale – tradițional ținute de femei rome, dar și de bărbați romi, care a culminat în dimineața de 12 ianuarie cu prima evacuare forțată a florăriei de la intersecția Mihai Eminescu cu Calea Moșilor. ADP-ul împreună cu Poliția Locală și chiar cu mascații au descins asupra florăriei ținută de Florentina Gheorghe (50 ani) și fiica ei, Marina Nica (30 ani). Deși nu fuseseră înștiințate prealabil și aveau taxele plătite, chioșcul le-a fost ridicat de ADP sub intimidări din partea poliției și a mascaților.

Limbajul aparent inofensiv al primăriei cum ar fi „modernizarea mobilierului urban pentru chioșcurile de ziare, florării și cărți”, ascunde de fapt adevăratele intenții ale primarului de a gentrifica a sectorul, cum ar fi amenajarea de terase la Piața Obor pentru ca turiști și crearea de și mai multe locuri de parcare într-o zonă deja supraaglomerată de mașini. Primarul USR al sectorului 2, Radu Mihaiu, a început consultarea publică, însă nu pe tema modernizării, ci pe cea a desființării acestor chioșcuri.

Tovarășele de la asociația E-Romnja și FCDL au urmărit cazul de la bun început și au participat la cele două „dezbateri publice” din 18.10.2023 și 22.11.2023 în care primarul Radu Mihaiu a anunțat că va desființa o parte semnificativă a chioșcurilor de flori. Nu a avut loc o adevărată dezbatere, în sensul că primarul era deja hotărât să le desființeze de la bun început. Florăresele și florarii au venit în număr mare și sunt susținuți de Asociația Florarilor, împreună cu E-Romnja și FCDL. Aceste persoane și-au susținut dreptul de a-și câștiga existența din meseria tradițională, afirmând că au autorizațiile necesare și că nu și-ar putea câștigă traiul altfel din cauza discriminării rasiale și sociale de care sunt victime.

Tovarășa noastră, Maria Luisa Guevara, le-a luat interviu câtorva dintre ele, majoritatea femei de peste 50 de ani, care au spus că ele s-ar angaja la alte florării mai mari, dar că sunt discriminate din cauza etniei și a vârstei. Ele au explicat că nu e ușor să muncească zile întregi și de sărbători într-un chioșc neîncălzit iarna și în plin soare vara și fără grupuri sanitare. Dar că altceva nu știu să facă pentru că nu au avut alte oportunități în viață.

Majoritatea florăriilor din București sunt transmise din mamă în fiică, deși există și bărbați care practică  această meserie. Discriminarea față de romi în România este știută și nu încape dubiu că majoritatea femeilor și bărbaților din meserie ar fi discriminați dacă ar încerca să se angajeze altundeva.

Florăresele ne-au spus că ele ar prefera evident să nu aibă un chioșc ci un spațiu comercial la scara blocurilor de exemplu, dar chiriile prohibitive le împiedică să facă acest lucru – chiria pe chioșcurile din spațiul public fiind mai modestă.

Ce spune primarul? Argumentele sale sunt multiple, dar pot fi contrazise foarte ușor:

  • El spune că sunt „prea multe florării” în sectorul 2, care într-adevăr are numărul cel mai mare din capitală de când celelalte sectoare au desființat masiv chioșcurile, mai ales în sectorul 1 unde multe spații publice cad sub incidența spațiilor „protejate” (adică din jurul instituțiilor statului, cum ar fi Palatul Victoria). După spusele primarului, conform regulamentului din 2013/14, au fost autorizate 174 de amplasamente pentru florării stradale în Sectorul 2, din care astăzi 47 nu sunt funcționale. Din cele 127 restante, primarul propune să rămână 71, iar 56 să fie desființate. Nu există însă niciun studiu de piață care să demonstreze dacă sunt într-adevăr prea multe florării. Totuși, simplul fapt că ele în continuare funcționează dovedește deja că sunt dorite de bucureșteni.
  • Primarul mai spune și că multe chioșcuri ar încurca circulația pietonilor și a mașinilor, dar amplasamentele lor au fost decise printr-un regulament al primăriei din 2013/14, prin care florăriile își obțin autorizațiile de funcționare. Deci niciun chioșc nu este ilegal. E adevărat că orașul se schimbă în 10 ani, însă primarul propune direct desființarea lor și nu deplasarea chioșcurilor în locuri unde nu jenează circulația.
  • Primarul a mai acuzat florăriile că nu și-au plătit dările la stat și că acestea au datorii către primărie. Aparent doar 62 de florării din 127 sunt cu taxele la zi. Florăresele și florarii i-au explicat primarului că le este greu să-și achite toate dările la stat pentru că nu câștigă foarte mult. Oricare ar fi explicația, soluția nu ar trebui să fie direct desființarea, ci eșalonarea datoriilor. 

Pe tot parcursul „dezbaterilor publice”, atitudinea primarului a fost una arogantă și plină de dispreț vizavi de florărese. Și mai ales pleacă de la premiza (rasistă) că ar fi rău intenționate, mincinoase, și a insinuat că ar fi implicate în trafic de droguri (nedovedit).

În cadrul dezbaterii din noiembrie, împins de întrebări insistente, primarul a rostit de fapt adevărul: florăriile stradale nu corespund viziunii sale despre oraș. Care este viziunea sa? Cea a gentrificării, a companiilor imobiliare care acaparează și transformă zone în locuințe prea scumpe pentru muncitori, și a „igienizării” spațiilor publice de orice nu corespunde idealului burghez al primarului USR.

Evacuând florăriile stradale și făcând imposibil câștigul unui trai decent din muncă proprie, primarul sectorului 2 participă activ la marginalizarea persoanelor de etnie romă, victime ale rasismului, ale sexismului, ale clasismului și ale discriminării pe baza vârstei. 

Ca marxiști, avem datoria să ne opunem opresiunii și discriminărilor de orice fel, și de a ne solidariza cu victimele capitalismului. Atunci când statul se face apărătorul capitalului privat, când îi asuprește pe cei marginalizați și le ia până și mijloacele de a-și câștiga existența, este de datoria noastră să ne solidarizăm cu cei asupriți. 

– GAS București Sud

Lasă un comentariu