La mai bine de trei decenii de la restaurația capitalistă din 1989, situația noastră, a celor care muncim, este departe de cea zugrăvită de promisiunile pieței libere. Membrii aparatului de represiune de ieri au devenit exploatatori privați pe parcursul tranziției; magazinele, altădată mai mult goale, s-au umplut cu produse pe care ni le permitem tot mai greu. Prezentul ne este cutremurat de crize și viitorul este unul tot mai incert, sub amenințarea războaielor și a calamităților naturale. Cei bogați devin tot mai bogați pe seama muncii noastre, în timp ce noi trudim tot mai mult și devenim tot mai săraci. Am înlocuit un regim care ne limita posibilitățile cu un regim care ne prezintă posibilități aparent nelimitate – însă doar pentru cei născuți în bogăție și privilegiu. Imensa majoritate e condamnată să accepte salarii mici și drepturi puține ori să ia calea străinătății. Serviciile publice sunt subfinanțate, iar piața imobiliară tot mai prohibitivă.
Pentru asta au murit oamenii în stradă în 1989?
Noi credem că o lume mai bună și mai justă nu este doar posibilă, ci necesară. Credem într-un sistem care prioritizează nevoile noastre, și nu interesele celor puternici. Numai noi îl putem construi, cei și cele care muncim, producem și asigurăm mersul de zi cu zi al societății. Credem că merităm un prezent în demnitate și un viitor în siguranță.
Credem că NU poate exista un compromis cu cei care profită de pozițiile lor actuale de putere. Sistemul capitalist nu este defect. El funcționează așa cum ar trebui să funcționeze: acumulând profit pentru cei de la vârf cu prețul sărăcirii noastre constante și al distrugerii naturii. Crizele actuale pe plan economic, social, geopolitic și ecologic nu sunt o eroare, sunt parte din cercul vicios al acestui sistem. Înlăturarea lui este o necesitate pentru emanciparea noastră. Corporațiile, băncile și fabricile trebuie să devină proprietate publică, iar planificarea activității lor să fie rezultatul dinamic al unui proces democratic ce ține cont deopotrivă de dorințele și cunoștințele muncitorilor din aceste întreprinderi și de nevoile sociale mai largi.
În același timp, trebuie să luptăm pentru a îmbunătăți nivelul de trai și condițiile de viață ale clasei muncitoare de astăzi. Asta presupune o luptă pentru salarii mai mari, pentru locuri de muncă stabile și bine plătite, pentru investiții adecvate în sănătate și educație, pentru accesul la locuințe ieftine și decente pentru toată lumea, pentru drepturile femeilor, ale minorităților și ale celor oprimați, pentru accesul tinerilor la toate mijloacele necesare pentru a-și dezvolta interesele și abilitățile, pentru protejarea mediului înconjurător.
Credem că trebuie să găsim soluții raportându-ne la realitatea curentă, în plan concret, nu să le elaborăm în abstract, plecând de la propriile preconcepții despre lume. Credem și că experiența teoretică și practică din trecut și prezent este esențială pentru asta. Credem că trebuie să ne privim în mod obiectiv și critic trecutul și să tragem concluziile necesare, nu să îl idealizăm sau să îl demonizăm.
Lupta noastră este una internațională: cum capitalul nu cunoaște granițe, nici solidaritatea noastră nu este limitată de ele. Victoria în fața clasei exploatatoare a celor mulți și multe, din toate statele și națiunile, este obiectivul nostru. Recentele valuri de greve și revolte muncitorești din Franța, Marea Britanie, Germania, Belgia, Grecia, Portugalia arată dorința de luptă a clasei muncitoare din Europa și ne umple de optimism.
Credem de asemenea că lupta aceasta ne aduce împreună pe toți și toate, indiferent de etnie, gen, limba vorbită, religie, (diz)abilități, orientare sexuală și alte caracteristici. Totodată, luptele fiecăruia împotriva opresiunii și discriminării bazate pe aceste caracteristici sunt parte din lupta noastră cu sistemul opresiv și dezbinător în care trăim. De aceea, ne opunem extremei drepte și ideilor sale reacționare.
Ne opunem birocrațiilor deconectate de nevoile și dorințele noastre reale și susținem o planificare democratică a economiei și a societății—una realizată de cei fără de care acestea nici nu pot funcționa: muncitorx din toate domeniile. Doar noi putem realiza această transformare sistematică—pentru că, oricât de tare încearcă sistemul și competiția să ne îndepărteze unii de alții, însăși munca noastră ne aduce împreună.
Pentru ca o schimbare să se întâmple, trebuie să ne organizăm—la locul de muncă, la facultate, în comunitatea noastră. Dar mișcările și protestele de stradă nu sunt suficiente; în ultimii ani, acestea s-au stins sau au fost capturate de forțe politice cu interese diferite de ale noastre. Trebuie să facem un pas mai departe. Trebuie să formăm un partid socialist care unește muncitori, tineri și mișcări sociale, care îmbină teoria cu practica și care concentrează energia luptelor noastre într-un program politic prin care să adresăm problemele imediate cu care ne confruntăm, și totodată să pregătim tranziția spre un altfel de sistem, în care deținem noi controlul asupra întregii noastre activități, productive și neproductive.
Asta ne propunem să construim în GAS, împreună cu celelalte organizații politice, tovarășele și tovarășii din Internationalist Standpoint – o inițiativă internațională a socialiștilor revoluționari.
Dacă și tu simți că merităm o viață fără exploatare și un viitor fără grija zilei de mâine, te așteptăm alături de noi.